De veghe în cetatea inimii

A        Vineri, 10 martie 2017, începând cu ora 11, va avea loc, la Sediul Central al Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, lansarea de carte De veghe în cetatea inimii, a poetului şi jurnalistului focşănean Hristache Lungu, apărută la Editura Rafet. Hristache Lungu şi-a lansat primul volum de poezie, intitulat Cartea Inimii, la vârsta de 81 de ani. Născut in 1933, în satul Rădești, județul Galați și stabilit începând cu 1957 in Focșani, Hristache Lungu a activat în spaţiul public vrâncean în calitate de poet, pamfletar și jurnalist. A colaborat timp de 15 ani cu Ziarul de Vrancea, multe dintre creaţiile sale, poezii şi pamflete, fiind publicate la rubrica “Eterna comoară”, creată special pentru poetul Hristache Lungu.

Nume sonore a spiritualității românești ca Mihail Sadoveanu, George Călinescu, Mihai Beniuc sau Nina Cassian i-au îndrumat pașii ca profesori în cadrul Şcolii de literatură și critică literară Mihai Eminescu pe care a urmat-o începând cu anul 1952. Tot din acea perioadă datează și prietenia cu Nicolae Labiș, fapt susținut de corespondența dintre cei doi.

În prefaţa la volumul De veghe în cetatea inimii, criticul literar Irimie Străuţ notează „sinceritatea şi sentimentul adânc feresc versurile sale de pericolul previzibil al simplismului. Lectura poeziei duce gândul cititorului spre aspectele esenţiale, profunde ale realităţii. Temele abordate sunt dintre cele definitorii, privitoare la sufletul uman: bucuria de a trăi plenar existenţa, dragostea, melancolia şi credinţa strămoşească, dar şi suferinţa provocată de pierderea inexorabilă a unor momente faste, din viaţa sa, pe care şi-ar fi dorit-o altfel”.

Vă invităm să vă întâlniţi cu sufletul unui poet care ne propune să revenim la sentimentul profund al iubirii, care ar trebui să şadă la temelia tuturor lucrurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.