Colectă publică la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

100 de ani de la intrarea ROMÂNIEI în PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

 

Cu prilejul celor 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial şi al evenimentelor din anii următori dedicate luptelor eroice de la Mărăşeşti din vara anului 1917 şi al  Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi al organizării, în perioada 26-29 mai 2016  a celei de a XI-a ediţii a Târgului de Carte de la Focşani, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea lansează proiectul Pro Memoria, sub deviza „Împreună pentru o cauză bună!”.

Acesta îşi propune crearea unei arhive electronice, în scopul de a valorifica unele surse istorice mai puţin cunoscute, de a susţine implicarea comunităţii, alături de bibliotecă, în reconstruirea imaginii trecutului nostru, precum şi pentru a asigura celor interesaţi, accesul la această arhivă astfel constituită.

Pentru aceasta, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea iniţiază, pe termen mediu şi lung, colecta publică pentru strângerea unor materiale documentare sau obiecte diverse, cum ar fi: fotografii de epocă, scrisori, cărţi, cărţi poştale circulate sau nu, scrisori de pe front sau alte mărturii documentare, memorii, cărţi de vizită, invitaţii, calendare, ziare şi reviste din acea perioadă – chiar şi incomplete, caiete de notiţe, liste diverse, efecte militare, medalii, brevete şi alte materiale din perioada 1900-1945, cu prioritate cele cu trimitere la Primul Război Mondial. Aceste obiecte trebuie să fie originale, nepreluate din alte surse care ar anula ideea autenticităţii lor.

Prin acest proiect, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea doreşte să contribuie la identificarea unor noi surse documentare autentice, la dezvoltarea memoriei locale şi la optimizarea accesului la aceasta pentru toate categoriile de public interesate, doreşte, de asemenea, să-i omagieze pe eroii ţării noastre, deopotrivă ai Vrancei,  pe urmaşii acestora care le-au păstrat vie amintirea, dar şi să-şi exprime recunoştinţa faţă de armata română şi de personalităţile istorice ale epocii amintite. (declară Teodora Fîntînaru, directorul bibliotecii, coordonatoarea proiectului)

Echipa de proiect, conştientă de faptul că acest demers nu este unul uşor, îşi exprimă speranţa că toţi cei doritori să participe alături de bibliotecă la desăvârşirea lui, îl vor susţine cu încredere, convinşi că vor contribui la dezvoltarea sentimentului patriotic autentic şi la păstrarea identităţii naţionale.

Obiectele propuse pentru includerea în arhiva electronică vor fi evaluate din punctul de vedere al autenticităţii acestora, apoi li se va face o descriere amănuntită cuprinsă într-o fişă de identificare în care se va menţiona şi provenienţa, apoi vor fi digitizate şi arhivate. Pentru oricare din aceste situaţii, echipa de proiect va întocmi o metodologie specifică prin care să se garanteze posesorilor, siguranţa obiectelor pe perioada digitizării, după caz, confidenţialitatea cu privire la datele personale şi garanţia utilizării datelor doar în atingerea scopurilor declarate de bibliotecă.

Posesorii obiectelor propuse să fie incluse în arhiva electronică au posibilitatea să le doneze sau să le ia înapoi. În prima situaţie, obiectele donate vor fi inventariate şi păstrate de bibliotecă, ele făcând obiectul unor colecţii publice speciale.

Pentru evaluarea obiectelor primite, biblioteca va apela la experienţa unor consilieri de specialitate, invitaţi de iniţiatorii proiectului.

Pentru a simplifica accesul la documentele propuse să fie incluse în arhiva electronică, biblioteca poate trimite reprezentanţi în judeţ, care să ia legătura cu cei interesaţi să ni se alăture.

Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea mulţumeşte întregii comunităţi vrâncene pentru contribuţia şi participarea la toate activităţile sale şi vă invită pe toţi să fim „Împreună pentru o cauză bună” în proiectul Pro Memoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.