Centenar – Jurnalul zilei de 27 octombrie 2012

Cea de-a treia zi de Centenar şi-a dezlipit genele de ochii adormiţi de Nocturna din seara precedentă, cu prima ediţie a Concursului de Creaţie Literară pentru Copii „Oana-Diana Renea”. Doamna profesoară Camelia Ciubotaru, membră a juriului, a povestit despre cei care s-au mutat la Domnul şi a recitat, cu emoţie, versuri din poeta care şade la poalele Cerului. Ana Blandiana este de părere că poezia Oanei Renea „îţi luminează şi îţi îmbrăţişează sufletul”, iar copiii care au fost premiaţi cu ocazia acestui concurs au luminat cu versurile lor sufletele celor prezenţi.

La Sediul Secției pentru Copii şi Tineret al Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu”, în cadrul proiectului Biblioteca Vie, ne-am întâlnit cu câteva dintre personalităţile din Focşani: Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, Marius Ulmeteanu, de la UMO Security, Silvia Vrânceanu, redactor şef la Ziarul de Vrancea, viceprimarul Tudorel Trofin și olimpicul matematician Vasile Pârvu, de la Colegiul Unirea Focșani.

Sorin Francu ne-a povestit despre devenirea întru umanitate şi profesiune. Tinerii au fost îndemnaţi să citească, să îşi formeze o cultură generală cât mai solidă, care se va dovedi, în timp, bogăţia cea mai de preţ, fundaţia pe care se va clădi întreaga existenţă. Citind din Caragiale, Sorin Francu ne-a îndemnat să fim prieteni ai pieselor de teatru, ai lecturii în genere şi să ne avem ne cultivăm spiritul, pâinea noastră cea de toate zilele.

Marius Ulmeteanu a rostit despre carte gândul potrivit căruia aceasta este „unitatea de măsură a evoluţiei noastre individuale”. Printr-o schimbare de fire a fiinţei, el a ajuns cu gândul pe tărâmul existenţei reale, evocând rolul decisiv pe care îl joacă Problema în viaţa noastră: „problema pe care se întâmplă să o ai în viaţă este cel mai bun profesor al tău. De regulă, ea vine la pachet cu soluţia însăşi, iar mesajul pe care ni-l semnalează este: „fă o schimbare în viaţa ta”. Orice problemă are o soluţie, dar ea poate fi pusă în practică numai dacă ne schimbăm fiinţa noastră. Orice om poate fi un învingător al vieţii; tot ce trebuie el să facă este să se cunoască pe sine, să îşi descopere şi să îşi cultive Talentul. Iar odată succesul cunoscut, trebuie să învăţăm a-l gestiona; gestionarea succesului este infinit mai greu de realizat decât simpla lui dobândire.

Jurnalistul Silvia Vrânceanu s-a dat pe sine drept exemplu de tânăr simplu care, cu multă muncă, a izbândit. Ea a lansat tinerilor przenţi invitaţia de a scrie la ziar, în cadrul unei pagini dedicate jurnalismului cetăţenesc – platformă de dezbateri pusă la dispoziţie cetăţenilor, în vederea exprimării lui vox publica. Deja, elevi de la colegiile Cuza şi Unirea s-au implicat în acest proiect. Plecând de la propria sa experienţă de viaţă, Silvia i-a îndemnat pe adolescenţi să nu ceară părinţilor mai mult decât pot aceştia să ofere, amintindu-ne, implicit, că fiecare dintre noi este dator să îşi ia propriul pat în spate şi să umble.

Viceprimarul Tudorel Trofin ne-a povestit despre alegerea sa întru devenirea ca politician și ne-a spus că privește cu speranță în urmă, unde pășesc timid cei din noua generație. Și ne-a promis că va sprijini inițiativele tinerilor și ale Bibliotecii Județene.

Vasile Pârvu – olimpic internațional la matematică a pus în cuvinte de poveste drumul lui către performanță. Ne-a spus că nu există formulă matematică pentru recunoaștere internațională, ci doar studiu, motivație, competiție. Cele trei cuvinte care pot aduce recunoașterea pe plan internațional. Și personal.

În partea a doua a zilei, profesorul Florinel Agafiţei a fost prezent la Târgul de Carte prin lansarea volumului Vila Tendresse. Potrivit profesorului Zaharia, am fost martorii lansării „celei mai bune cărţi de beletristică” a prozatorului. Cartea reia un mit universal – mitul ieşirii din contingent: un om comun, un scriitor, are brusc o chemare spre absolut. Această chemare ia fiinţă print-o făptură a mărilor: scriitorul se întâlneşte cu o sirenă. Naraţiunea se distribuie pe două planuri: un plan al realităţii şi unul oniric, al visului. Profesorul Zaharia ne-a încuviinţat faptul că se merită să lecturăm această carte, dat fiind faptul că, odată începută, vraja ce ne va învălui ne va determina să nu ne mai desprindem de misterele prezente în Vila Tendresse. Prefaţatorul Mircea Dinutz a vorbit despre filiaţia scriitorului cu Mircea Eliade, accentuând asupra motivului de bază al romanului: împletirea dintre Eros şi Thanatos. Autorul cărţii a recunoscut existenţa unei vremi îndelungate de meditaţie la conţinutul acestei cărţi şi şi-a exprimat convingerea că Vila Tendresse constituie momentul de debut al procesului maturizării sale qua prozator.

În acelaşi context de mare clasă, a urmat lansarea lucrării lui Mircea Dinutz, D’ale democraţiei. Editoriale. Tablete de toată ziua, cel de-al optulea volum al autorului. Potrivit Rodicăi Lăzărescu, Mircea Dinutz este un nume care impune prin onestitate, fiind posesor al unui limbaj critic deosebit. Lucrarea sa Anamneze este un „triumf al marginii”, autorul însuşi fiind un demn reprezentant al acestei margini. Potrivit lui Gabriel Funica, Mircea Dinutz „poate sta alături de cei mai prestigioşi critici literari contemporani”. Mircea Dinutz şi-a explicat alegerea: „aceşti autori apără aceleaşi valori, ei nu au fost aleşi la întâmplare”. În încheiere, profesorul şi criticul Dinutz a mulţumit Bibliotecii Judeţene „Diuliu Zamfirescu” pentru organizarea lansărilor de carte.

Centenarul s-a finalizat cu vernisarea expoziţiei profesorului de pictură Ovidiu-Octavian Opaiţ, o vernisare a frumosului, a frumosului artististic şi sufletesc, a generozităţii implicării, după cum s-a exprimat Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” şi gazda evenimentului cultural.

Despre pictura lui Ovidiu-Octavian Opaiţ s-a pronunţat, în calitate de specialist, profesorul Nicolae Răzvan: „numai cu ajutorul Domnului se cuvine să începem” a rostit acesta, vorbind apoi despre semantica variată şi compoziţia deschisă a artistului Opaiţ. „Artisul Ovidiu Opaiţ opreşte timpul prin încremenirea personajelor în tablouri”. Ovidiu ne-a mărturisit faptul că a îmbrăţişat „profesiunea de a bucura oamenii prin culoare”, mărturisind faptul că proiectele sale au căpătat greutate odată ce a întâlnit-o pe soţia sa.

Manifestarea de suflet şi Centenarul au luat sfârşitprintr-un gest simbolic de reînfiinţare a Cercului Cultural al Studenţilor Putneni, lăsat acum în grija profesorului Ovidiu-Octavian Opaiţ și deschis spre apartenență tuturor iubitorilor de cultură, carte și bibliotecă.

Cronicarul vă urează toate cele frumoase şi vă invită în casa bibliotecii, amintind comunităţii faptul că, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea este casa ei.

 

Adrian Țiglea

Bibliotecar

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.