Ziua Păsărilor – La Filiala Sud a Bibliotecii Județene Vrancea

În timp ce pentru mulți 1 aprilie este Ziua Păcăleli­lor, pentru ornitologi, prima zi a lui aprilie înseamnă Ziua Păsărilor. Sărbătorită,  mai ales în perioada interbelică, Ziua Păsărilor a fost “reinaugurată” din 1993.

Filiala Sud a Bibliotecii  Județene Vrancea a fost gazda sărbătoririi acestui eveniment, la care au participat elevii clasei  a II-a B,  de la  Școala  Nicolae  Iorga, însoțiți de doamna bibliotecară, Adriana Măciucă. Copiii  au vizionat câteva prezentări despre importanța ocrotirii păsărilor, specii pe cale de dispariție, au luat parte la un concurs de recunoaștere a unor specii de păsări din țara noastră, au recitat poezii și au aflat diverse curiozități din lumea păsărilor. Manifestarea are ca scop, sensibilizarea copiilor în legătură cu importanța protecției păsărilor, organisme indispensabile menținerii echilibrului ecologic.

În România, această sărbătoare își are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită  mai ales în școli, dar a fost treptat abandonată în anii 1945-1950. Din 1993, Societatea Ornitolo­gică Română, organizație neguver­na­mentală de forță ( în domeniu), a de­pus eforturi pentru a stimula pro­fe­s­orii de biologie să  readucă  în ac­tua­litate această zi tradițională  a pă­sărilor. În luna martie a anului 1994, Ministerul Învățământului și Științei, în urma solicitării SOR, și-a declarat acordul pentru organizarea în școli a Zilei Păsărilor și a anunțat în acest sens Inspectoratele Școlare Județene. De atunci, 1 aprilie – Ziua Păsărilor – este sărbătorită,  în fiecare an și în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.