Prezențe vrâncene la Târgului Inovațiilor de bibliotecă din Chișinău

Reprezentanți ai Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea au participat marți, 3 decembrie 2013 la prima ediție a Târgului Inovațiilor de bibliotecă organizat la Chișinău, Republica Moldova, de Programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Culturii, Biblioteca Națională, Asociația Bibliotecarilor, Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu Chișinău și comunitatea de biblioteci publice din Rep. Moldova

Târgul a fost o premieră la nivelul Republicii Moldova  și a prezentat cele mai inovatoare, creative și interesante servicii de bibliotecă implementate cu ajutorul tehnologiilor moderne pentru dezvoltarea comunităților.  În cadrul târgului, bibliotecarii și vizitatorii au avut ocazia să participe la mai multe ateliere de lucru susținute de facilitatori din România, Letonia, SUA și din Rep. Moldova. S-au desfășurat în paralel ateliere demonstrative, paneluri de discuţii, ceremonii de înmânare a premiilor, flash-mob-uri, karaoke, precum şi concursuri sponsorizate de parteneri şi susţinători.

 

Biblioteca Județeană Vrancea a pregătit o prezentare a câtorva servicii derulate prin intermediul programului BIBLIONET, destinate copiilor și adolescenților.   ”TRANSFORMERS sau din secretele reinventării serviciilor de bibliotecă pentru copii și adolescenți” a dezvăluit câteva ”secrete” despre capacitatea de TRANSFORMARE și REINVENTARE a serviciilor de bibliotecă, a bibliotecarilor și a comunității vrâncene, despre programul BIBLIONET în România, prezent și viitor în bibliotecă, despre programe, servicii și parteneriate pentru comunitate și nu în ultimul rând, despre cum implicarea bibliotecarilor în proiecte și programe poate dezvoltă competențe și abilități copiilor și adolescenților vrânceni. Prezentarea poate fi accesată aici:   http://prezi.com/nqlpcvmrlrsv/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Târgul a oferit o oportunitate unică de a reuni întreaga comunitate a bibliotecarilor pentru a face schimb de experienţă şi a-și împărtăși  bunele practici, precum şi de a promova servicii inovative pentru comunitate, dezvoltate în bibliotecile publice. Astfel, 54 din cele mai promițătoare biblioteci au prezentat inovațiile din domeniile incluziune digitală, sănătate, business, e-guvernare, cultură, recreere și comunicare. Acestea vin să demonstreze că bibliotecile publice pot oferi mai mult decât carte și că acestea evoluează pentru a răspunde nevoilor moderne ale cetățenilor din Republica Moldova.

Au fost prezenți peste 300 de bibliotecari și reprezentanți ai autorităților publice atât din regiunile Republicii Moldova  cât și din bibliotecile publice din România, Ucraina, Letonia și Polonia. De asemenea, la târg au participat parteneri ai bibliotecilor publice din sectorul non-guvernamental și privat, precum Centrul de Guvernare Electronică, Cisco, Daac Systems, Mobimall, Moldtelecom și XEROX.

Programul Novateca este parte a Inițiativei Global Libraries a Fundației Bill și Melinda Gates și se concentrează pe facilitarea accesului public la tehnologii informaționale și de comunicare prin intermediul bibliotecilor publice din țară. Prin intermediul acestui program au fost dotate 68 de biblioteci publice din Moldova cu tehnologii moderne și calculatoare pentru accesul gratuit al publicului la Internet. De asemenea, pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 6 Centre Regionale de Formare, care au instruit peste 250 de bibliotecari pentru a putea utiliza noile resurse tehnologice în beneficiul comunităţilor.
Etapa pilot a programului Novateca este implementată de IREX în cooperare cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.