Poezie și parfum de tei la Bibliotecă

Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea comemorează în acest an pe data de 15 iunie – 125 de ani de la moartea poetului naţional Mihai Eminescu, socotit de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit şi “luceafărul poeziei româneşti”.

Pentru acest eveniment, colectivul de bibliotecari ai Sălii de Lectură și Internet a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea vă invită să descoperiţi un chip nou al poetului naţional, prin mijlocirea expoziţiilor de grafică Pe Mine, Mie … Redă-mă și de carte bilingvă Mihai Eminescu însoțite de interpretările audio a unor fragmente semnificative din opera eminesciană.

Expoziţia de grafică „Pe Mine, Mie … Redă-mă” cu moto-ul Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi (Mihai Eminescu) cuprinde reproduceri din operele unor graficieni care s-au oprit, în creaţia lor, asupra lui Eminescu: Constanţa Abălaşei-Donosa („Un penel întru Eminescu”); Mihai Cătruna („Eminescu – Porni Luceafărul”; „O, rămâi”, „Eminescu”, „Eminescu – Adiere”, „Eminescu – suflet ascuns”): Marcel Chirnoagă („Din valurile vremii”, „Floare albastră”, „Eminescu”, „Melancolie”) şi Aurel David („Arborele Eminescu”). Expoziţia de carte bilingvă cuprinde poezii traduse în limbile germană, franceză, engleză, rusă. Un moment special îl reprezintă audierea unor versuri din creaţia lui Eminescu pe muzica unor renumiţi compozitori români, în holul Sălii de lectură.

Secția pentru Copii și Tineret a bibliotecii a organizat,  cu  ocazia acestui eveniment,  expoziția de carte La teiul Poetului, lacrima sonetului care a fost vizitată de  elevii  clasei a VI-a ai Scolii Duiliu Zamfirescu Focșani coordonaţi de doamna profesor Pompilia Bărbosu și de preșcolarii de la Grădinița nr.16 Focșani,  însoțiti de doamna educatoare Nastasia Cernat.

Cu acest prilej, elevii și preșcolarii au recitat din poeziile marelui poet, au interpretat cântece inspirate din poezia marelui Poet. De asemenea,  au aflat lucruri importante din viața și opera poetului şi s-au bucurat de impresionanta colectie de opere şi documente ce o deţine biblioteca.

Sediul Central al bibliotecii își întâmpină vizitatorii cu Parfum de tei,  expoziție de carte din opera poetului Mihai Eminescu, și vor putea audia versuri din poezia eminesciană în interpretarea incontestabilă a actriței Leopoldinei Bălănuță, iar Filiala Sud a pregătit utilizatorilor săi expoziția de carte intitulată Dor de Eminescu….

Pe parcursul întregii săptămâni,  vizitatorii sunt aşteptaţi la toate sediile bibliotecii unde vor fi întâmpinaţi de expoziţii de carte din opera scriitorului, expoziţii de grafică și audiții din poeziile marelui poet.

“A vorbi de poet este ca şi cum ai striga într-o peşteră vastă …Nu poate să ajungă vorba pană la el, fără să-i supere tăcerea. […]Trebuie vorbit pe soptite …

Într-un fel, Eminescu e sfantul preacurat al ghiersului românesc.” (Tudor Arghezi)

GALERIE FOTO:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.