Leon Kalustian s-a născut la Focșani la 17 octombrie 1908.

În perioada interbelică a activat ca ziarist de stânga, fiind un pamfletar de temut care totdeauna a apărat valorile democrației. Colaborează cu importante ziare ale vremii: Cuvântul, Curentul, ABC, Zorile, Lumea românească, Mișcarea, Facla, Adevărul, Dimineața etc. A cunoscut, sau a fost în preajma multor protagoniști ai scenei politice românești interbelice.

După al doilea război mondial cade victimă valului de arestări ale regimului totalitar comunist, fiind arestat pentru infracțiunea de răspândire de publicații interzise, executând aproape zece ani de închisoare în diferite intervale de timp. A fost reabilitat juridic, după moartea sa, la 19 iunie 1995 iar în 1999 a fost primit membru post-mortem al  Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

În perioada 1975 – 1984, Editura Eminescu îi publică următoarele volume: Facsimile, Conspirații sub cer deschis: pagini dintr-o luptă antifascistă și democratică și Simple note în patru volume. Grație lui Vartan Arachelian, în 1978, Leon Kalustian este solicitat să colaboreze la revista “Flacăra” a lui Adrian Păunescu. Articolele au fost bine primite de public și s-au bucurat daprecieri deosebite din partea criticii literare.

A încetat din viață  la 24 ianuarie 1990 și a fost înmormântat la cimitirul armenesc din Focșani.

2008 – Fondul documentar Leon Kalustian a fost donat Bibliotecii Județene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea de domnul Ioan Codreanu, nepotul de soră și legatarul testamentar al marelui ziarist vrâncean. Se lansează volumul Leon Kalustian – 100 de ani de la naștere, editat de Biblioteca Județeană

2009 – în grădina Secției pentru copii și tineret a bibliotecii noastre a fost dezvelit bustul marelui publicist vrâncean Leon Klaustian.

2010 – se lansează la Focșani cartea Scrisori către Dora –Facsimile sentimentale editat cu sprijinul Bibliotecii Județene

GALERIE FOTO